Bir sınavdan önce biraz gergin hissetmek normal olsa da, bazı öğrenciler sınav kaygısıyla baş etmede zorlanabilir. Sınav rekabeti, konsantre olamama ya da dehşet duyguları, başarısız olacağına dair inançlar hızlı kalp atışı, baş ve karın ağrısı ya da bulantı gibi fiziksel semptomlarla birleşebilir. İster lise sınavı ister üniversiteye giriş sınavı, isterse önemli bir tarih finali olsun, test kaygısı haftalar ve aylar süren sıkı çalışmayı rayından çıkarma gücüne sahiptir.
Test kaygısının nedenleri başarısızlık korkusu, yeterli hazırlık süresinin olmaması veya geçmişteki kötü test deneyimleri olabilir. Yalnız değilsin! Sınav gününe kadar ve gün boyunca sakin kalmak için neler yapabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
1. Hazır olun
Evet, bu madde açık görünüyor, ama zor gelebilir. İyice hazırlandığınızdan eminseniz, sınava girerken kendinizden daha emin hissedeceksiniz. Zor kavramları veya soru türlerini gözden geçirmeyi unutmayın. Sınava son dakika kala hazırlanmak kaygınızı arttıracaktır.
2. İyi bir gece uykusu
Uykunuz yokken kendinizi uyumaya zorlamak sinirlerinizi şiddetlendirebilir. Yeterli dinlenme (7-8 saat) şafak vaktine kadar bir metni tekrar okumaktan daha yararlı olacaktır (Ama geceleri ders çalışmak gibi bir alışkanlığınız varsa ve bununla ilgili sorularınız varsa bir uzmana danışabilirsiniz.
3. Yakıt doldurun.
Sınavdan önce besleyici bir kahvaltı yapın ve devam eden enerji için akıllı atıştırmalıklar paketleyin. Yüksek şekerli paket gıdalar yüksek enerji sağlar ama hızlıca enerji düşüşü yaşayabilirsiniz. Bunun yerine sabit bir besin akışı sunan yiyecekleri arayın.
4. Sınıfa veya sınav yerine erken ulaşın.
Acele hissetmek sadece kaygıyı artıracaktır. Sınav için ihtiyacınız olan her şeyi bir gece önce toplayın ve alarmı ayarlayın, böylece zamanında kapıdan çıkabilirsiniz.
5. Olumlu bir zihinsel tutuma sahip olmak.
Mutlu yerinizin bir resmini aklınıza getirin veya “Bunu yapabilirim” ya da “Çok çalıştım ve bunu hak ettim” gibi moral yükseltici bir motivasyon cümlesi oluşturun. Sınava başlamadan hemen önce resminizi aklınıza getirin veya cümlenizi tekrar edin.
6. Dikkatle okuyun.
Bir seçim yapmadan veya denemeye başlamadan önce talimatları iyice okuyun ve tüm yanıtları okuyun. Panik içinde soruyu çözmeye başlamak yalnış cevap bulmanıza sebep olabilir. Yavaşlamak odaklanmanıza yardımcı olabilir.
7. Sadece başlayın.
Boş sayfa endişenizi en üst düzeye çıkarabilir. Talimatları okuduktan sonra, bir makale cevabı için bir taslak hazırlayarak hemen dalın. Veya güveninizi ve momentumunuzu arttırmak için aklınıza gelebilecek bazı sorular bulun. Gerekirse her zaman geri dönüp işleri değiştirebilirsiniz, ancak birkaç hızlı cevap topu yuvarlayabilir.
8. Başkalarının ne yaptığına dikkat etmeyin.
Diğer herkes karalıyor mu? Ah! Senin bilmediğini ne biliyorlar? Önemli değil. Kendi testinize ve temponuza dikkat edin ve odadaki diğer öğrencileri unutun.
9. Saati izleyin.
Zamanın dolmak üzere olduğunu ve çok sayıda test sorusunun kaldığını fark etmek, son dakikalarda faydalı bir şey yapmayı zorlaştırabilir. Başlamadan önce tüm testi gözden geçirerek hızınızı koruyun. Her bölümde ne kadar zaman harcayacağınızı zihinsel olarak ayırın. Tekrar kontrol etmek için zaman varsa, daha da iyi.
10. Sakin nefes almaya ve olumlu düşüncelere odaklanın.
Derin nefes alma, atan bir kalbi veya bir yarış zihnini yavaşlatabilir, bu nedenle bu teknikleri evde uygulayın. Nefes alma ve düşünme üzerine yoğunlaşma eylemi, bu endişeli duyguları pozitif olarak değiştirebilir.
Bazen sadece bazı sınav-kaygılarının öğrenciliğin normal bir parçası olduğunu hatırlamak başa çıkmayı kolaylaştırır. Güven artırımına ihtiyacınız varsa ve kaygılar için çalışmak isterseniz bilgi almak için lütfen tıklayın.