Başlıca Merak Edilenler
Yetişkinlerde düzenli kişisel etkileşime dayanıldığında, bir kişinin davranışını değiştirmesine ve problemleri istenen şekilde aşmasına yardımcı olmak için psikolojik yöntemlerin kullanılmasıdır.
Psikoterapi, bireyin refahını ve zihinsel sağlığını iyileştirmeyi, problemli davranışları, inançları, dürtülerini, düşünceleri veya duyguları çözmeyi veya hafifletmeyi ve ilişkileri ve sosyal becerileri geliştirmeyi amaçlar.
Benlik saygısı oluşturmaya, kaygıyı azaltmaya, başa çıkma mekanizmalarını güçlendirmeye ve sosyal ve toplumsal işlevselliği geliştirmeye yardımcı olur. Destekleyici psikoterapi, hastaların ruh sağlığı durumları ile ilgili, başlarına hayatlarının geri kalanını etkileyen sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olur.
Üzgün, öfkeli ya da başka türlü “kendiniz değil” gibi hissetmek
Uyuşturucu, alkol, veya cinselliği kötüye kullanmak
Sizin için önemli birini ya da bir şeyi kaybetmek
Travmatik olaylardan sonra
Yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için harekete geçmek zorsa
Hayır. Aksine terapide yaşanan olay ve duyguları konuşmak iyi gelir.
Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olması yine belirlenen profesyonel terapi ekolleri ile çalışması.
Her kişi ve sorun için farklı terapi programları vardır. Danışanın öyküsüne göre uzman psikologle birlikte terapi planı hazırlanır. Terapiler hakkında bilgi almak için tıklayın.
Psikolog ile konuşulanlar gizli kalır, kişinin ailesiyle, yakınlarıyla, partneriyle paylaşılmaz. İstisnai durunlar olabilir; kişinin kendine ve çevreye zarar verme eğilimlerini inceler, terapist bunu kişiyle paylaşır. Aksi takdirde konuşulanlar gizlilik çerçevesinde kalır.
Psikologlar üniversitelerin Fen-edebiyat fakültesinden mezun olurlar ilaç yazma yetkileri bulunmaz. Tıp fakültesi mezunu olan Psikiyatristler ilaç yazma yetkisine sahiptir.
Yapılan araştırmalar depresyon anksiyete gibi sorunların ilaçsız da tedavi edildiğini göstermiştir.
Kaynakça:
Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1979). Cognitive therapy of depression. New York: Guilford Press.
Terapi sizin hızınıza göre gider. Baştan bunu söylemek kolay değildir.
Modern terapi ekolleri iyileşme süresini 12 hafta olarak belirlemiştir.
Ancak yıllar süren psikoterapi süreçleri de kişinin yaşamını anlamlandırmaya, sorunlar karşısında baş etme stratejileri geliştirmelerine olanak tanır.
Haftada 1 veya 2 kez olarak planlanır. Terapilere düzenli gelmek tedavi açısından yararlıdır.
50 dakika olarak belirlenmiştir.
Uygulanan terapi yöntemleri kişinin tekrar buna benzer bir sorun yaşadığında baş etme yöntemlerini geliştirdiği için benzer sorun karşısında ne yapacağını bilir.
Çocuk ve ergenler için ebeveynleri ve bakım veren kişiler başvurabilir. Yetişkinler için kişinin onayı alınmadan randevu oluşturulmaz.
ilk şikayetler bazen erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Ailenin ve bakım verenlerin gözlemleri önemlidir. Sorularınızı bize yazın, yanıtlamaya çalışalım.
Cinsel sorunların kökeninde bastırılmış, ötelenmiş sorunlar ve travmalar yatar. Cinsel problemlerle başvuran danışanlarımızla çalışmaya başladığımızda sorunun farklı yerlere dayandığını görürüz. Danışan bunu farketmeye başladığı zaman iyileşme başlar ve yaşam kalitesi yükselir.
Çocuk terapilerinde çocuk terapisti bazen bir kaç test uygular, aile görüşmeleri yapar, çocuğun yaş grubuna göre oyun terapisi ile çalışılmaya başlar.
Terapi odasında her oyuncağın sembolik bir dili vardır ve terapist bu dili okumayı bilir.
İlişkilerde zorlandığımız son çare olarak terapiste gitmek gibi bir dürtümüz zaman içinde gelişti neyse ki. Çiftin birbirini anlamaya ve duymaya olan ihtiyacını görüyoruz. Bu yüzden Imago yaklaşımını kullanmaktayız. Detayları öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çift, terapiye birlikte gelir, genelde her seans beraber alınır, bazı durumlarda bireysel seanslara yünlendirme yapılır.